Triky pro čištění kuchyňských prkének

Čištění prkének na krájení

Neporézní akrylátová, plastová nebo skleněná prkénka lze mýt v myčce nádobí (Pozor, ne všechny typy!) Na dřevěná prkénka použijte:

KROK 1: 1 polévkovou lžíci tekutého chlorového bělidla na 3,8 litru vody

KROK 2: Několik minut namáčejte

KROK 3: Opláchněte a vysušte na vzduchu

Odstraňování zápachu z krájecích desek pomocí soli a citronu

K deodoraci prkénka na krájení potřebujete pouze sůl a citron! Vmasírujte 1/3 šálku hrubé soli na prkénko a nechte ji asi 10 minut působit. Poté sůl vmasírujte do 1/2 citronu a citron vymačkejte, aby pustil šťávu. Nakonec prkénko jednoduše opláchněte čistým hadříkem a horkou vodou. Metodu soli a citronu můžete použít také k čištění dřevěného prkénka, které nelze mýt v myčce.

KROK 1: Krájecí prkénko posypte 1/3 šálku soli.

KROK 2: Vetřete sůl do prkénka.

KROK 3: Nechte 10 minut působit.

KROK 4: Potřete prkénko citronem.

KROK 5: Opláchněte horkou vodou a osušte na vzduchu.

Odstraňování skvrn

Na bílých plastových krájecích deskách se mohou snadno objevit skvrny. Umístěte prkénko do dřezu a pusťte na něj horkou vodu, dokud není asi centimetr vysoké. Přidejte jeden šálek bělidla, nechte ho hodinu namočené a sledujte, jak skvrny mizí!

KROK 1: Naplňte vanu nebo dřez vodou.

KROK 2: Nalijte 1 šálek chlorovaného bělidla.

KROK 3: Prkénko na krájení namočte do roztoku na 1 hodinu.

KROK 4: Opláchněte a osušte na vzduchu.

Údržba dřevěného krájecího prkénka

Chcete-li dřevěné prkénko co nejlépe udržovat, je skvělé ho přibližně jednou za měsíc naolejovat. Začněte tím, že prkénko omyjete solí a citronem. Poté nalijte na prkénko malé množství oleje a rozetřete ho, dokud nezasáhnete všechny části povrchu. Nezapomeňte na zadní stranu! Před uskladněním ho nezapomeňte nechat zcela vyschnout.

KROK 1: Nalijte na dřevěné prkénko malé množství minerálního oleje.

KROK 2: Vetřete olej papírovou utěrkou.

KROK 3: Před uskladněním nechte vyschnout.

Vyhněte se křížové kontaminaci

Přidělením jednoho prkénka na krájení syrového masa a mořských plodů a jednoho na produkty, chléb a sýry zabráníte kontaminaci potravin, které nevyžadují další tepelnou úpravu, bakteriemi ze syrového masa.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Stpen Září Říjen Listopad Prosinec